έχε το νου σου στο παιδί..




Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Τα φθινοπωρινά μου "φύλλα"...






~"Και τώρα που στέρεψαν οι λέξεις, οι εικόνες κάνουν πάρτι. Πανομοιότυπα τα καφέ στολίζουν τον κεντρικό δρόμο, μοιάζουν αντίγραφα της συνήθειας, ποτήρια με πικρά ποτά στα τραπεζάκια, συντροφεύουν απλανή βλέμματα απλωμένα σε γιορτινά ταβάνια. Κάθεται παραδίπλα σ' ένα παγκάκι και σημειώνει άφωνες λέξεις σ' ένα περιτύλιγμα χαρτόκουτου, δώρου που δεν έλαβε η ψυχή του.

~Σήμερα αρρώστησε η φαντασία μου, απ ΄το πρωί είχα συμπτώματα. Πόσο λίγος μου μοιάζει ο κόσμος.
Θεέ μου τόσες αναπηρίες μαζεμένες.


~Χαθήκαμε τόσα βράδια μες τα τραγούδια, μέσα στις λέξεις της σιωπής ,έλα πάμε μια βόλτα ως το ποτάμι, να μιλήσουμε με τα μάτια. Πάμε, θα συναντήσουμε κι άλλους, έχω και κάτι να σου χαρίσω στο δρόμο.


~Ζούμε το εφήμερο. Τόσο άνοστο αν δεν υπήρχε το αιώνιο. Ψάχνουμε να το βρούμε μες τα βιβλία, μες τα τραγούδια, μες τα σινεμά, μέσα στις ζωγραφιές, μέσα σε κίτρινα δέντρα. Μέσα από χαραμάδες που τους ξέφυγαν.

~Σοκάκια αδιέξοδα της πόλης
Kρύβουν τον ήλιο απ 'τη ζωή μου.
Κι εσύ έμεινες εκεί στην πλαγιά
Με τα κιτρινοπράσινα φύλλα
Ποτίζοντας με τα μάτια σου την ομορφιά του κόσμου.



~Ας διαβάσουμε και λίγο τα σημάδια της καινούριας εποχής, πίνοντας τον καφέ της Κυριακής. Στη πρώτη συνάντηση τους, ανάβοντας ο ένας το τσιγάρο του άλλου.
Τί είπες, απαγορεύεται;


~Αν μπορούσε ένα θαύμα να γίνει
Το κλάμα σου γέλιο
Η σιωπή σου μιλιά
Η θλίψη σου όνειρο
Τ' όνειρο γιορτή
Η γιορτή ζωή

Λέω, αν μπορούσε ένα θαύμα να γίνει
Να αναποδογυρίσει ο κόσμος
Οι πεινασμένοι να χορτάσουν
Οι πλούσιοι να πεινάσουν
Εσύ από βάτραχος πρίγκιπας
Κι εγώ από παπαγάλος αηδόνι
Αν μπορούσε ένα θαύμα να γίνει
Τότε ίσως ξανασυναντηθούμε στη ζωή
Στο σπίτι στο δάσος.


~Βρέχει
Βρέχει απαλά ,ήρεμα ,μουσικά
Βρέχει αφήνοντας σταγόνες ελπίδας πάνω στα χλωμά μας πρόσωπα,
πρόσκληση να βγούμε στους δρόμους, στις μέρες που έρχονται.
Δυό τρεις να, ξεπρόβαλαν κάτω απ΄ την ομπρέλα τους
Οι περισσότεροι θα μείνουν στα σπίτια τους πάλι
τρομοκρατημένοι απ' τις πρώτες σταγόνες.
Μόνο εκείνος ο τρελός απλώνει τα χέρια στα σύννεφα, σαν να προσεύχεται,
γυμνός μες την βροχή.
Σχεδόν ευτυχισμένος.



~Μια ωραία Κυριακή δικαιούμαστε
με τα φύλλα που αλλάζουν χρώμα θα γεμίζει η ψυχή μας
θα αλλάζουμε κι εμείς
κι έτσι θα αντέχουμε τις πνιγηρές εβδομάδες του χειμώνα
ως το επόμενο καλοκαίρι της ζωής μας.


~Σκέφτομαι έναν ιό που θα κατέστρεφε όλα τα αρχεία των τραπεζών παγκόσμια. Σαν τη μόνη ελπίδα να αναγεννηθεί ο κόσμος. Χάκερς όλου του κόσμου ενωθείτε, έχετε δύσκολο έργο. Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια σας.
Καλά, μη με παρεξηγείτε, μόλις τελείωσα το κορίτσι στη φωλιά της σφήγκας, του Λάρσον.


~Αν οι άνθρωποι δεν φοβόντουσαν τη βροχή ο κόσμος θα ήταν αλλιώς. Οι αυλές μας κοινές και οι καλημέρες μας γελαστές.Έχω την εντύπωση ότι για όλα φταίει ο φόβος απέναντι στη βροχή.


Η βροχή πρόκληση
Η βροχή χάδι ζωής
Η βροχή ελπίδα
Η βροχή φύση
Η βροχή σύμβολο



~Οι άνθρωποι παραπονούνται πολύ εύκολα: το καλοκαίρι για τη ζέστη, το φθινόπωρο για τη βροχή, το χειμώνα για το κρύο και την άνοιξη για τις καταιγίδες .Ότι πιο φυσικό υπάρχει στη ζωή μας, αυτές οι απίθανες εναλλαγές του καιρού που φρεσκάρουν καθημερινά την μονότονη ζωή μας.
Οι άνθρωποι δεν αντιδρούν ανάλογα στα πιο αφύσικα κατορθώματα της μικρότητάς μας.
Λατρεύω τη φύση, όχι και τα ''κατορθώματα'' των ανθρώπων.
Αν μιλούσαμε και για την αδικία, όσο μιλάμε για τον καιρό, θα άλλαζα γνώμη. Άντε βγες τώρα στη βροχή χωρίς ομπρέλα. Να ντυθείς την ομορφιά της φύσης, να είσαι δυό φορές όμορφη.

'Άσε αυτούς που θέλουν πάντα μια ομπρέλα, μην τους πάρει καμιά σταγόνα και λειώσουν. Βλέπω έναν με ομπρέλα της κόμματος, άλλον έναν με ομπρέλα της εκκλησίας, άλλον τώρα με την ομπρέλα της ομάδας, βλέπω χιλιάδες επώνυμες ομπρέλες στους δρόμους.
Μα κανείς δεν τολμάει να βγει χωρίς ομπρέλα;
Που και που βλέπω και κάποιους βρεγμένους, ως το κόκαλο..

Τι όμορφα μυρίζει σήμερα η γη.

Αν δεν βραχείς δεν πιάνεις ψάρια. Με το καλάμι απ' έξω; Βαρετή ιστορία.

Αν δεν βγεις στη βροχή χωρίς ομπρέλα, δες τη ζωή απ' το παράθυρο.

Κι αν θες ομπρέλα στη βόλεψή σου, άκου ανθρωπάκο'' μην παραπονιέσαι κι από πάνω για τη μίζερη ζωή σου.


~Για τις ανομίες των ανθρώπων δεν ευθύνεται η φύση. Μια χώρα των έντεκα εκατομμυρίων ανθρώπων έφτιαξε μια πόλη των πέντε εκατομμυρίων. Τι πιο αφύσικο. Οι φυσικοί νόμοι πάνε περίπατο. Όταν όλα έχουν μόνο τη λογική του κέρδους, όλα είναι εκτεθειμένα στις καταστροφικές συνέπειες. Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι χρεοκοπημένες έτσι όπως κτίσθηκαν. Όταν τα διαμερίσματα είναι ανοικτές φυλακές είναι αυτός τρόπος ανθρώπινης ζωής;


~Όταν όλο το σύστημα νοσεί θα υπάρχουν οι παρενέργειες της αλόγιστης χρήσης. Σαφώς και η φύση εκδικείται όταν βιάζεται, σε όλους τους τομείς. Όλοι καταλαβαίνουμε τον φόβο και τις καταστροφές.


~Χρόνια ολόκληρα φροντίζω να αγαπάω τον τόπο που ζω και τους ανθρώπους του. Χρόνια ολόκληρα παρατηρώ και κατανοώ. Πόσο τρυφερά όλοι οι άνθρωποι κοιμούνται, τρώνε, απολαμβάνουν τη ζωή, ερωτεύονται, προσπαθούν ο καθένας με τις δυνάμεις του. Και τότε αγαπάς πολύ τους ανθρώπους.
Όταν όμως βγαίνουν οι μάσκες τους, βλέπεις τα έργα τους, βιώνεις ένα μεγάλο κοινωνικό ψέμα τότε γίνεσαι μισάνθρωπος. Όπως όταν βλέπεις ένα μωρό να κοιμάται και μόλις ξυπνήσει αρχίζει το κλάμα και δεν σταματάει. Χρόνια αντιμάχονται αυτές οι διαθέσεις μέσα μου, η χαρά και η πίκρα. Χρόνια ολόκληρα εμείς οι απλοί άνθρωποι πελαγοδρομούμε στις αντιφάσεις της ζωή ς μας. Κι από πάνω μας τα άγρια θηρία της γης.



~Ας κάνουμε εμείς δυό ευχές. Να κρατηθούμε ψηλά μες σ' αυτό το κυνικό περικύκλωνα της ζωή μας. Κάποτε θα’ρθει μια μέρα ,κοντά -μακριά θα’ρθει. Αλλά πως αλλιώς φίλε μου θα έμειναν τα ίχνη σου σ' αυτή την πορεία; Όταν οι άλλοι θα εξατμισθούν, σαν να μην υπήρξαν ποτέ..


~Έτσι είναι, αυτή η ατέλειωτη φυσική ομορφιά, αντίδοτο στην ασχήμια των ανθρώπων έργα. Οι τέσσερις εποχές, η εναλλαγή της μέρας με τη νύχτα, ο ήλιος, το φεγγάρι, μας δείχνουν το δρόμο της ευλογίας ότι ζούμε. Τίποτα δεν είναι επίπεδο στη στεριά, όλα κινούνται στη θάλασσα, ανάσες ομορφιάς και αγρύπνιας, Τόση μα τόση η ομορφιά. Ας μη μιλήσουμε για την ασχήμια. Αυτή μας κλέβει τα μάτια, ώστε να μη βλέπουμε την ομορφιά. Δάκτυλος ανθρώπου.



~Αυτό μας σώνει, άλλοτε ένα αστέρι και άλλοτε ένα καταφύγιο. Αλλιώτικα θα μας είχαν τρυπήσει οι σφαίρες. Ονειρευτήκαμε πολύ μήπως και ξεχάσαμε να ζήσουμε; Όχι ,όχι. Ζήσαμε πιο πολύ μες τ' όνειρο. Κι εκεί θα μείνουμε. Ξαστεριά απόψε.


~Αν και δε μ' αρέσει να δίνω συμβουλές, σαν αμερικάνος ψυχολόγος, θα παραβώ τις αρχές μου και θα επέμβω στο πρόβλημα σου. Μπορεί να προλάβεις τον ψυχοθεραπευτή, ποιός ξέρει.


1.Άρχισε να βλέπεις οκτώ ώρες τηλεόραση την ημέρα (αποβλακώνει το μυαλό και σε λίγο καιρό παύει να σκέπτεται).
2.Να χρησιμοποιείς τη λέξη παραδοσιακά (είσαι χριστιανή ορθόδοξη, ψηφίζεις ότι και το υπόλοιπο σόι, στέλνεις πάστες στις γιορτές των φίλων σου, η γλάστρες κλπ).Μη ξεχνάς να τονίζεις τη λέξη παραδοσιακά.
3.Ποτέ να μη λες τη σκέψη σου. Άλλα να σκέφτεσαι, άλλα να λες και άλλα να κάνεις, όπως οι πολιτικοί π. χ).Σιγά σιγά σε συνηθίζουν έτσι και απλά πορεύεσαι, μη περιμένεις να σου πω και που).
4.Να πάψεις να ονειρεύεσαι, τα όνειρα για έναν αλλιώτικο κόσμο είναι ουτοπίες για τρελούς, άχρηστα τελείως.
5.Να χαμογελάς συνέχεια και παντού, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει λόγος (μια φορά το εξάμηνο καθαρισμό οδόντων κοστίζει).Δες τον πρωθυπουργό π. χ
6.Πέτα όλα τα αγαπημένα σου cds. Άκου ισοπεδωτική μουσική, δυνατά, κοιτώντας το ταβάνι.(Πολλοί έχουν ανακαλύψει τον παράδεισο στο ταβάνι).
7.Πέτα όλα τα βιβλία απ' τη βιβλιοθήκη σου. Βάλε κάδρα, επωνύμων αντίγραφα, στη λαϊκή φθηνά είναι, προτίμα λουλούδια και ηλιοβασιλέματα). Και εννοείται δεν ποτέ ξανά ανοίγεις βιβλίο, τόσοι άνθρωποι κατέληξαν στα ψυχιατρεία εξ' αιτίας αυτού του κουσουριού).Όσοι δεν διαβάζουν είναι απόλυτα υγιείς.
8.Στείλε τα παιδιά σου σε σχολές μπάτσων, στρατιωτικές ή τουλάχιστον του δημοσίου. Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει ο μισθός θα τρέχει ξεκούραστα και χωρίς να σκέφτονται).
9.Καθημερινά να επισκέπτεσαι χώρους που τονώνουν το φαίνεσθε (κομμωτήρια, μανικιούρ, πεντικιούρ και ότι άλλο βρίσκεις μπροστά σου πχ βιτρίνες ρούχων ,εσωρούχων κλπ)
10.Να σκέφτεσαι μόνο ότι φάμε κι ότι πιούμε, είναι η μόνη σκέψη που κάνει καλό και δεν δημιουργεί ρυτίδες.

Ανέξοδα προσπάθησα να σου πω πέντε πράγματα. Δοκίμασέ τα και θα δούμε πως θα πάει. Ξέρω πολλούς που πάνε μια χαρά έτσι.



~Καλημέρα σε όλους. Η ώρα των συμβουλών, προς αποφυγήν του σκέπτεσθαι. Η ψυχοθεραπεία μέσω ιντερνέτ συνεχίζεται αμισθί. Μέχρι να τα δια(λα)λύσουμε όλα. Ανεβαίνω κατεβαίνω τα σκαλιά, πέφτω στη στροφή. Θα γράψω συμβουλές στο ανδρικό φύλο. Για πιο απολαυστικό καναπέ.

1. Περισσότερο ποδόσφαιρο. Αρχίζει το ελληνικό πρωτάθλημα με ξένους παίχτες. Αυτό δεν μας πτοεί καθόλου, όλοι αδέλφια είμαστε (αν παίρναμε και τον ίδιο μισθό, με τους συμπαίκτες της ζωής ). Δεν είναι ανάγκη να γυμνάζεσαι αρκεί να είσαι θεατής. Και λίγο ανοχή: δεν φταίει πάντα ο παίχτης που δεν μπαίνει η μπάλα στα δίχτυα , μπορεί να φταίνε τα δοκάρια που δεν έγειραν λίγο να βοηθήσουν ή άλλοι παράγοντες όπως οι προβολείς τους παίχτες του παναθηναϊκού και δεν έβλεπαν την μπάλα προχθές.

2.Τέρμα η ποίηση. Λαπάδες εμείς δεν θα γίνουμε, ευτυχώς που υπάρχουν οι ρωμαλέοι άνδρες να μας το υπενθυμίζουν.

3.Πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε συγκεκριμένα με την πολιτική.
Ονόματα, ενδυμασία, αυτοκίνητο, εστιατόρια. Το δόγμα είναι ένα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Καλά πάμε στις συμβουλές. Τώρα βέβαια αχταρμάς γίναμε τι θα πει συμβουλές στις γυναίκες, συμβουλές στους άνδρες, απορώ πως δεν διαμαρτυρήθηκες ακόμα. Καλά στο τέλος θα τις βάλουμε όλες μαζί στο μίξερ, θα τις κάνουμε φρουτόκρεμα.

4.Η ζωή είναι θέμα πιθανοτήτων.(Αν είναι και λίγο όπως στρώσεις θα κοιμηθείς, ιδέα δεν έχω).Άρα ας παίζουμε ένα λότο την εβδομάδα και αν μας κάτσει μας έκατσε.

5.Είμαστε σε καλό δρόμο.(ΓΑΠ, σήμερα, φρέσκο νέο). Κανένα πρόβλημα ,προχωράμε.


6.Έχει ο Θεός. Και καθότι φιλεύσπλαχνος θα δώσει και σε μας. Λιγότερη δουλειά και περισσότερες προσευχές (τουλάχιστον την Κυριακή ένα κεράκι).


7.Προκειμένου να μας τρελάνουν, θα τους τρελάνουμε. Επιβάλλεται.

8.Ευτυχώς που έχουμε δωρεάν παιδεία. Εξοικονομούμε έτσι χρήματα για τα φροντιστήρια των παιδιών, αν δουλεύουν δύο στο σπίτι φθάνει ο ένας ο μισθός, οπότε ο άλλος μένει ολόκληρος (όχι για κατάθεση στην τράπεζα, μη χαίρεστε)

9.Αν κανένας μας δεν έχει λεφτά για γάλα, ένα πρωινό ξύπνημα κοστίζει, γύρω στις επτά βρίσκεις ελεύθερα μπροστά στα σούπερ μάρκετ, πριν προλάβουν να τα βάλουν μέσα ,(καλό είναι να αποφεύγουμε το ταμείο κατά τις αγορές άμα δεν έχουμε).

10.Στη δημοκρατία να θυμόμαστε δεν υπάρχουν αδιέξοδα .Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί..



~Ο ένας -συγγραφέας -είπε ότι δεν παντρεύτηκε, για να μπορεί να γράφει ότι θέλει. Ο άλλος -συγγραφέας- παντρεύτηκε και δεν μπορεί να γράφει ότι θέλει. Και οι δύο είπαν το ίδιο. Ότι κανένας δεν είναι ελεύθερος να καταγράφει τη ζωή ελεύθερα. Γιατί απ 'ότι φαίνεται και οι δυό παντρεμένοι είναι.

~Η αγάπη είναι ελευθερία
εκεί που αρχίζει η αγάπη αρχίζει η ελευθερία
στη αγάπη.
Τα θέλω ποτέ δεν μένουν θέλω
Στα θέλω παντού νικάμε
Ακόμα κι όταν χάνουμε.


~Μια άλλη ματιά στη συμβατικότητα των πραγμάτων

ή

ότι υπήρξε δεν χάνεται ποτέ. Χάνεται ότι δεν υπήρξε ποτέ."







*Ψάχνεις , βρίσκεις τέτοια "φύλλα" όταν τ ΑΓΑΠΑΣ...
"στον κήπο του Άγιου - 'Αγριου Κωσταντή!"












                                              
                                                       


1 σχόλιο:

  1. τι εξαιρετικά τα φθινοπωρινά φύλλα που έφερες στο σπιτικό σου, Αχινούλα μου, σαν πούπουλα τρυφερά... να πέσουμε πάνω τους και να το ρουφήξουμε μέσα μας το φθινόπωρο της προσμονής... γιατί η Άνοιξη πρέπει να ξανάρθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή