έχε το νου σου στο παιδί..




Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Χίλιες φορές ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

 Εκπληκτική για αλλη μια φορά η Binoche.
Νορβηγο-Σουηδική ταινία, σκηνοθεσία Έρικ Πόουπ με τους: Ζιλιέτ Μπινός, Νικολάι Κόστερ - Βαλντάου, Λόριν Κάνι

Η Ρεμπέκα είναι μια από τις κορυφαίες πολεμικές φωτογράφους στον κόσμο. Η απόλυτη αφοσίωση στην επικίνδυνη δουλειά της, όμως, της δημιουργεί οικογενειακά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται όταν η ίδια τραυματίζεται σοβαρά από έκρηξη βόμβας στην τελευταία αποστολή της.
`````````````````````````````````````````````````````````````````````````
"Ο Νορβηγός Eric Poppe σκηνοθετεί το δράμα “1.000 Times Good Night”, την ιστορία μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με το δίλλημα ανάμεσα στην οικογένειά της και το επαγγελματικό της πάθος.

Τα διλήμματα αποτελούν πάντα ενδιαφέροντα στοιχεία σε ένα σενάριο και κατορθώνουν να φορτίσουν συναισθηματικά τον θεατή. Η σκληρή απόφαση που καλείται να πάρει η πρωταγωνίστρια Rebecca, ουσιαστικά αποτελεί τον πυρήνα ολόκληρης της ταινίας. Η αγάπη της Rebecca για την οικογένειά της είναι μεγάλη, αλλά και το πάθος της με την φωτογραφία απερίγραπτο. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση του χαρακτήρα αποδίδεται εξαιρετικά και προκαλεί την αγωνία μας για το ποιο από τα δύο στοιχεία θα υπερτερήσει τελικά στη ζωή της.

To έργο περιλαμβάνει πολλές δυνατές εικόνες (η φωτογραφία της ταινίας είναι από τα πιο ισχυρά χαρτιά της), όμορφες μουσικές και σε γενικές γραμμές βλέπεται ευχάριστα. Σε κάποια σημεία βέβαια γίνεται αρκετά κουραστική, δίνοντας την εντύπωση πως αφήνει παραπάνω χρόνο απ’ότι χρειάζεται σε ορισμένες σκηνές.
Το ύφος του ντοκιμαντέρ – ντοκουμέντου υπάρχει διάχυτο. Συνδέεται δραματουργικά με το επάγγελμα της πρωταγωνίστριας και δημιουργεί και μια ιδιαίτερη σκηνοθετική αισθητική.

Δεν λείπουν και τα κοινωνικά μηνύματα και η καταγραφή μιας θλιβερής πραγματικότητας που επικρατεί σε αναπτυσσόμενες και πολεμόπληκτες χώρες. Η Juliette Binoche, όπως είναι αναμενόμενο «δίνει ρέστα» ως προς την ερμηνεία της. ....."



Για το Movie Heat,
Κασσάνδρα Γαλάτου
































«Από τις πρώτες σκηνές είναι προφανές πόσο επιτακτική και συναισθηματικά έντονη είναι η ταινία.»
http://1000timesgoodnight.com/

http://www.imdb.com/title/tt2353767/

Η Ρεμπέκα είναι μια από τις καλύτερες φωτογράφους εμπόλεμων σκηνών. Ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και απαθανατίζει με τη φωτογραφική μηχανή της την καθημερινότητα ανθρώπων που βιώνουν τον πόλεμο. Μια γυναίκα ιδιαίτερα ικανή σε αυτό που κάνει, με αξιοζήλευτο θάρρος και τεράστια αφοσίωση, που πολύ συχνά ρισκάρει ακόμη και τη ζωή της.

Σε αποστολή της στην Καμπούλ φωτογραφίζει μια κοπέλα την οποία ετοιμάζουν για να προκαλέσει βομβιστική επίθεση. Όταν η βόμβα σκάσει η Ρεμπέκα τραυματίζεται επικίνδυνα, όμως συνεχίζει να τραβά φωτογραφίες, ώσπου να πέσει αναίσθητη και να ξυπνήσει αργότερα στο νοσοκομείο.

Έπειτα από αυτό επιστρέφει στο σπίτι της στην Ιρλανδία για λίγο καιρό, προκειμένου να ξεκουραστεί. Εκεί όμως θα έρθει αντιμέτωπη με τον άντρα της, Μάρκους, και τις κόρες της. Ο Μάρκους έχοντας φτάσει στα όριά του, της λέει πως αυτός και τα κορίτσια δεν μπορούν άλλο να ζήσουν με αυτό τον τρόπο, με την αγωνία του θανάτου της. Ο καθημερινός φόβος τους για αυτήν δεν τους επιτρέπει να ζήσουν τη ζωή τους. Η φωτογράφος βρίσκεται απέναντι σε ένα τεράστιο δίλημμα, πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην δουλειά και την οικογένειά της. Και η επιλογή είναι δύσκολη.


Η φωτογραφία για τη Ρεμπέκα είναι ο τρόπος της να εκφράζεται, να καλμάρει το θυμό της, να ηρεμεί και το σημαντικότερο να βοηθά ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η απόφαση θα παρθεί βιαστικά, αλλά γρήγορα θα αθετηθεί.

Μια ακτιβίστρια που προσπαθεί να ισορροπήσει την αγάπη της απέναντι στην οικογένειά της και στο κοινωνικό της έργο. Θέλει να αλλάξει τον κόσμο, να δημοσιοποιήσει τη δύνη του πολέμου. Όμως όσο αφοσιωμένη και αν είναι τελικά στη δουλειά της, θα έρθει και η στιγμή που θα λυγίσει και δεν θα αντέξει να πατήσει το κουμπί της μηχανής.

Μια δυνατή ταινία με όλη την προσοχή της στραμμένη στην ηρωίδα. Συγκινησιακά φορτισμένη, φροντίζει να μην περάσει αδιάφορη. Θέτει έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς, αγγίζοντας βαθιά το θεατή και βάζοντάς τον σε σκέψεις.

Ένα δράμα, εξαιρετικό από όλες τις απόψεις. Το σενάριο του είναι βασισμένο κατά ένα μέρος στις εμπειρίες του ίδιου του σκηνοθέτη Erik Poppe, ο οποίος τη δεκαετία του ΄80 δούλευε ως φωτογράφος σε πολεμικές ανταποκρίσεις. Η φωτογραφία του φιλμ είναι φανταστική, οι ερμηνείες δυνατές και η σκηνοθεσία εξαίρετη. Στο ρόλο της Ρεμπέκα η Ζιλιέτ Μπινός, που με την ερμηνεία της κατορθώνει να το απογειώσει.
Μαρκαντωνάτου Κίτσιου Νεφέλη - Αρθρογράφος22-03-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου