έχε το νου σου στο παιδί..




Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

'Hταν 11 του Ιούνη 2013

Είναι σαν να καίνε την Εθνική Βιβλιοθήκη

[του Κώστα Καναβούρη, ΑΥΓΗ, 12/6/2013]

Βράδυ της χτεσινής Τρίτης. Βρίσκομαι μέσα στο κτήριο της ΕΡΤ. Το κτήριο βουΐζει από την ίδια του την είδηση: Η ΕΡΤ κλείνει. Αυτό που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ούτε ο π
ιο διεστραμμένος φασιστικός νους σε συνθήκες πολιτειακής εκτροπής, δηλαδή χούντας, συνέβη τώρα και μόλις ανακοινώθηκε από το φαιό υποκείμενο που καμώνεται τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα δουλικό. Ούτε καν ανδράριο του κόμματος της Ν.Δ., την οποία λείχει ακόμα και στον ύπνο του. Όχι. Ο Σίμος Κεδίκογλου είναι το ανερμάτιστο δουλάριο εξωθεσμικών συμφερόντων, είναι το φοβισμένο παράπτωμα της πολιτικής που μόλις ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το κτήριο βουΐζει. Προς το παρόν, ο κόσμος βρίσκεται στο συναίσθημα. Προσπαθεί να συνειδητοποιήσει το αδιανόητο. Η ΕΡΤ κλείνει. Είναι σαν να λέμε ότι βγάζουν έξω στην οδό Πανεπιστημίου όλα τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και τα καίνε, διότι η λειτουργία της Βιβλιοθήκης είναι ασύμφορη, η συντήρηση των πολύτιμων θησαυρών της γραμμένης διήγησης της πατρίδος είναι ανασχετική της ανάπτυξης και η προσπάθεια των υπαλλήλων ατελέσφορη. Οπότε κάψτε τα. Και δώστε το κτήριο στο ΤΑΙΠΕΔ. Ίσως και το κτήριο των Προπυλαίων, αφού και το Πανεπιστήμιο είναι συφοριασμένο. Γιατί όχι και το κτήριο της Ακαδημίας; Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα: καίγεται το δικαίωμα της ενημέρωσης. Καίγεται το δικαίωμα στην πληροφορία, άρα καίγεται το ανθρώπινο και πολιτικό δικαίωμα στην αλήθεια. Κι αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ την ογκωμένη παλίρροια ζωής και ζωής των εργαζομένων που πρόκειται να καταστραφεί. Αν κλείσει η Εθνική Πινακοθήκη, δεν είναι που θα καταστραφεί ο Γύζης και ο Παρθένης μέσα στα ανήλιαγα υπόγεια, ούτε που θα χάσουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι του ιδρύματος. Είναι που θα χαθεί το όφελος της πρόσβασης προς την ελεύθερη όραση που μπορεί να δημιουργήσει τον κόσμο. Το ίδιο ακριβώς τιτρώσκεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ: το δικαίωμα στην ελεύθερη ακοή, στην ελεύθερη διαπραγμάτευση της πληροφορίας, της αισθητικής και της μουσικής συγκρότησης του κόσμου. Του κόσμου του καθενός και του κόσμου όλων. Μια καταστροφή δηλαδή. Και αλοίμονο στην ελληνική κοινωνία, αν δεν προσλάβει ως καταστροφή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αλοίμονο αν δεν αντιληφθεί ότι πρόκειται για την απόλυτη εφαρμογή της χυδαιότητας που ονομάζεται “σωτηρία της χώρας”.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι έγκλημα καθοσιώσεως εις βάρος του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχουν αστερίσκοι, δεν υπάρχουν σκιές, δεν υπάρχουν υποσημειώσεις: Όποιος δεν είναι εναντίον του κλεισίματος της ΕΡΤ, είναι εναντίον του ελληνικού λαού. Και εδώ δεν συμπεριλαμβάνονται μόνον οι δεδηλωμένοι εχθροί του, αλλά και οι ολιγωρούντες στην αντίθεση, την πεπραγμένη αντίθεση. Σήμερα, βράδυ Τρίτης κρίνονται όχι απλώς πολλά, κρίνονται όλα. Εδώ, στο κτήριο της ΕΡΤ, που βουίζει από ανθρώπους που προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφή. Όποιος καταλάβει, κατάλαβε. Κι όποιος δεν καταλάβει, θα πάρει στον λαιμό του κι εκείνους που κατάλαβαν: στα μαγαζιά, στις βιβλιοθήκες, στα πανεπιστήμια, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις τράπεζες, στα καράβια, στα αυτοκίνητα, στα... παντού της δημοκρατίας που αναβλύζει μονάχα από την παραγωγή ελεύθερων ανθρώπων. Αυτή είναι η οικονομία της δημοκρατίας. Τα υπόλοιπα είναι οικονομία της δουλείας. Αυτό το κρίσιμο μπορεί να φωτίσει η ΕΡΤ. Και γι' αυτό κλείνει. Για το φως που δύναται παρούσα και για το σκοτεινό τεράστιο κέρδος της απουσίας της. Που στην παρούσα στιγμή είναι απαραίτητο. Δεν αποτιμάται σε χρήμα. Αποτιμάται σε νόμισμα απειλής, σε νόμισμα στανικού πειθαναγκασμού της κοινωνίας στην υποταγή. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι το νόμισμα. Το θέμα είναι το χρήμα. Γι' αυτό θέλουν να κλείσει η ΕΡΤ: για το χρήμα. Για το χρήμα της κίβδηλης συνεννόησης, για το χρήμα της κίβδηλης συναλήθευσης, για το χρήμα της αλληλίας που θα έχει ενταφιαστεί στον ομαδικό τάφο των κοινών πτωμάτων. Για το φοβερό χρήμα της παραχαραγμένης οικονομίας. Της παραχαραγμένης δημοκρατίας. Που κόβει το πληθωριστικό νόμισμα του συστήματος κατά το δοκούν.

Αυτό γίνεται απόψε, βράδυ Τρίτης, στο κτήριο της ΕΡΤ: το καινούργιο νομισματοκοπείο μιας κίβδηλης δημοκρατίας. Αλλά ποιος να το πει. Η ΕΡΤ κλείνει. Πείτε το εσείς.

http://www.avgi.gr/article/452761/einai-san-na-kaine-tin-ethniki-bibliothiki


"92 χρονών πιο φρέσκος νους από τους μισόχρονούς του. Τί πρότεινε; Γενικό μπλακ-άουτ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και να ενημερώνει μόνο η δημόσια ραδιοτηλεόραση ως φωνή του κόσμου της εργασίας. Και ταξική συμπαράσταση με συγκεντρώσεις παντού και απεργίες.
Αμ πως; Με δηλώσεις, ανακοινώσεις και ψηφίσματα θα πέσει η ακροδεξιά συμμορία; Όχι δα. Α, ρε γεροπατριώτη... Τα σέβη μου. "
">
">

"Το σκοτάδι παραμονεύει. Το φως είναι στα χέρια μας"

Κούρδος συγγραφέας και δημοσιογράφος ο Τζεμίλ Ντουράν. με αδούλωτο πνεύμα και περίσσια ανθρωπιά,....
">

"Ανόητε χαιρέκακε...

Στο δρόμο ακόμη 3.000 άνθρωποι.
Τέλος τα μεροκάματα για ακόμη 3.000 οικογένειες.
Λες πως σε ενοχλούσε που πλήρωνες 4€ το μήνα την ΕΡΤ στο λογαριασμό σου επειδή δεν την έβλεπες. Οπότε καλύτερα να την κλείσουν.
Για να το διευρύνω λίγο αυτό.
Κι εγώ δεν πήγα ποτέ στην Κάρπαθο αλλά τους δρόμους και από δικά μου χρήματα τους έκαναν. Να μην τους έκαναν λοιπόν αφού δεν τους είδα και ίσως να μην τους δω ποτέ.
Και το νερό που πίνει το παιδί σου στο δημόσιο σχολείο να το κόψουν.
Πληρώνεται και από μένα αλλά εγώ δεν έχω παιδί να πίνει από αυτό.
Γιατί να το πληρώνω λοιπόν;
Και τον Στρατό; Τον στρατιωτικό ποιος τον πληρώνει; Γιατί να τον πληρώνω αφού δεν είμαστε σε πόλεμο; Να τον καταργήσουν. Να τους απολύσουν όλους και άμα μας την πέσουν, βλέπουμε.
Και τους Πυροσβέστες. Να τους απολύουν το χειμώνα. Μόνο το καλοκαίρι να τους πληρώνω.
Γιατί; Άσε που άμα μένεις στην πόλη τι σε νοιάζει για το δάσος. Ας καούν όλα. Γιατί να πληρώνω κι εγώ που μένω στην πόλη;
Και το δημόσιο ιατρείο που φτιάχτηκε στη Λέρο, να μην το έκαναν ποτέ.
Αφού κι εγώ πλήρωσα γι αυτό και ίσως να μην το χρειαστώ ποτέ.
Και το σχολείο που έγινε στην Ορεστιάδα, να μην το έχτιζαν.
Γιατί να πληρώνω κι εγώ ένα σχολείο, που δεν θα δω ούτε εγώ, ούτε το παιδί μου.
Άσε που δεν έχω παιδί. Κι άμα δεν κάνω; Γιατί να πληρώνω εγώ για τις σπουδές των παιδιών;
Και το παιδί του γείτονα που σώθηκε από την άρρωστη καρδιά του στο δημόσιο νοσοκομείο;
Από τις ασφαλιστικές εισφορές που έδινα και εγώ, σώθηκε. Να μην σωζόταν.
Αφού δεν το γνώριζα και ίσως να μην το μάθω ποτέ.
Και αν σου φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, μην χαμογελάς γιατί είναι και αυτά στο πρόγραμμα.
Θα συμβούν και μάλιστα γρήγορα.

Η ΕΡΤ αγαπητέ χαιρέκακε δεν είναι ένα κανάλι.
Είναι άνθρωποι. Εργαζόμενοι.
Φίλοι. Γείτονες. Συμμαθητές. Γονείς. Συγγενείς.
Όπως ήταν οι χαλυβουργοί, οι εργαζόμενοι στα κλωστοϋφαντουργεία, στα ναυπηγεία,
οι χιλιάδες απολυμένοι σε ιδιωτικές εταιρίες που έκλεισαν.
Κι εσύ χαίρεσαι...
Να χαίρεσαι λοιπόν με την κατάντια σου.
Και να μην παραξενευτείς άμα αδιαφορήσω όταν απολυθείς.
Ούτε καν να διαμαρτυρηθείς.
Γιατί δεν θα αφορά εμένα η απόλυσή σου.
Δεν θα αφορά εμένα η εξόντωσή σου.

Είναι αδιανόητη η φίμωση της ΕΡΤ.
Είναι αδιανόητη αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης.
Είναι αδιανόητη η δική σου απάθεια.
Είναι αδιανόητη αυτή η χαρά σου για την εξόντωση 3000 οικογενειών!
Κι όμως, εγώ δεν θα χαρώ με την δική σου εξόντωση.
Θα παλέψω για σένα ακόμη και την ώρα που εσύ χαίρεσαι με τον πόνο του άλλου.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους.
Τους άνεργους, τους άστεγους.
Αλληλεγγύη σε όλους τους συνανθρώπους μας.
Κι αν δεν σε απασχολούν οι υπόλοιποι, σκέψου έστω το τομάρι σου.
Κάποια στιγμή θα χρειαστείς βοήθεια...
Ας έχεις κάπου να τη ζητήσεις...
Γιατί τότε δεν θα χαίρεσαι.

Ανόητε χαιρέκακε!

Γιάννης Κότσιρας"

http://yianniskotsiras.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html

"Ο Γιάννης Κότσιρας ο Γ.Κ. είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα των δυο χεριών καλλιτέχνες που παίρνει σταθερά θέση στα χρόνια της τριετούς λαίλαπας και με σταθερό προσανατολισμό. Πιο ας πούμε "κραυγαλέα" αντίδρασή του ήταν η κατάθεση μήνυσης κατ' αγνώστων για το πογκρόμ βίας, τη χρήση χημικών και το εν ψυχρώ χτύπημα διαδηλωτή στο Σύνταγμα τον Ιούνη του 11.
Λίγοι, ελάχιστοι οι καλλιτέχνες με ξεκάθαρη και δηλωμένη δημόσια θέση υπέρ του κόσμου της εργασίας, ας μην λιθοβολούμε άδικα κάποιον από αυτούς..."
Να ας πούμε ένα απόσπασμα από κείμενό του προ δύο χρόνων, που μου είχε μείνει...

"Εμείς αλήθεια τι θα κάνουμε; Θα πούμε το δικό μας ΟΧΙ;
Θα τιμωρηθεί κανένας;
Ποιος θα πληρώσει τις χαμένες γενιές; Τις χαμένες ψυχές; Τα ματωμένα γκλομπ; Τα πληγωμένα απ
ό τα παράνομα χημικά, πνευμόνια;
Θα βγει κανείς να τους τσακίσει, να εξασφαλίσει για όλους φυλακή;
Θα βγει κανείς να κάνει λογιστικό έλεγχο στο χρέος, να μάθουμε επιτέλους, τι χρωστάμε, γιατί χρωστάμε, σε ποιον χρωστάμε και που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Και φυσικά αν πραγματικά χρωστάμε; Κάτι για το οποίο, υπάρχουν σοβαρότατες αμφιβολίες ως προς την αναγκαιότητα και την νομιμότητα...
Θα βγει κανείς να κάνει αναθεώρηση του Συντάγματος και να άρει τις ασυλίες; Υπουργών, Βουλευτών, τραπεζιτών, τις μονιμότητες και όλα αυτά τα φασιστικά άρθρα;
Θα βγει κάποιος που να έχει πραγματική αγάπη γι αυτή τη χώρα, να την οδηγήσει στις δυνατότητές της;
Ή θα καθίσουμε σαν πρόβατα να ανεχτούμε για άλλη μια φορά τα απεχθή ψεύδη τους, μαζί με το απεχθές χρέος τους και τους απεχθείς συνεταίρους τους, να μας ξεζουμίζουν; Να μας προσβάλουν; Να μας διασύρουν παγκοσμίως;
Εγώ συνεχίζω να πιστεύω πως υπάρχουν ικανοί άνθρωποι.
Θέλω να πιστεύω πως αυτή τη φορά δεν θα τους περάσει...
Θέλω να πιστεύω, πως θα βρεθεί αυτός ο κάποιος ή αυτοί οι κάποιοι, που με εντιμότητα και χωρίς κομματικές σημαίες, κραυγές και υπεροψία, θα τους ξεμπροστιάσουν, θα τους τιμωρήσουν, θα τους στείλουν εκεί που ανήκουν και θα μάθουμε όλη την αλήθεια. Και για τα σύγχρονα εγκλήματά τους, αλλά και για τα παλαιότερα. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Ίσως πιο δύσκολα στην αρχή και σίγουρα όχι αναίμακτα αλλά αργά, ταπεινά και σταθερά μπροστά...
Έχουμε δρόμο ακόμα σίγουρα γιατί υπάρχει ακόμα ένα μικρό ποσοστό συνανθρώπων μας που δεν έχουν καταλάβει τίποτα γιατί απλά δεν έχουν χάσει τίποτα. Όπως επίσης υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό που έχει χάσει μόνο από το περίσσευμα. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει χάσει από το υστέρημα και από το μέλλον της και ένα μεγάλο ποσοστό, έχει χάσει τα πάντα..
Πείτε με ρομαντικό, αισιόδοξο, ουτοπιστή ή ότι άλλο θέλετε. Εγώ θα παραμένω έτσι και θα πιστεύω ότι η Ελλάδα, όταν καταρρεύσουν και τιμωρηθούν αυτοί οι ιστορικά, οικονομικοί, πολιτικοί και πολιτισμικοί εγκληματίες, θα ξαναβρεί την ταυτότητά της.
Όχι η Ελλάδα του καναπέ, του ρουσφετιού, του βολέματος, του σκυλάδικου, του φτηνού μεσημεριανάδικου και του ακριβού αυτοκινήτου, στο οποίο τόσο τόσο έξυπνα μας έθισαν και μας εκπαίδευσαν αλλά η Ελλάδα του πολιτισμού, της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας, της εργασίας και της αληθινής Δημοκρατίας.
Μόνο έτσι θα είμαστε για πρώτη φορά, εμείς οι εξασφαλισμένοι...
Δεν θα κάτσω να κοιτάω αυτά που κάνει η πατρίδα μου για μένα. Θα κάνω εγώ πράγματα για την πατρίδα μου. Θα παλεύω, θα φωνάζω και θα ματώνω αν χρειαστεί.
Το ξέρω καλά. Μου το είπαν οι γονείς μου και οι παππούδες μου.
Μου το είπε και ο ποιητής.
Πως για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, νεκρούς χιλιάδες και οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους.
Το τέλος τους έρχεται σύντομα και θα είναι προετοιμασμένοι γιατί το ξέρουν.
Ας προετοιμαστούμε λοιπόν κι εμείς, για μια εξασφαλισμένη νέα αρχή.
Ας εξασφαλίσουμε κι εμείς λοιπόν το δικό μας ΟΧΙ. "

http://yianniskotsiras.blogspot.gr/2011/10/blog-post_24.html

και η

απάντησή του στην επίθεση που δέχτηκε από τον τηλεπαπαγάλο Κώνστα:

Απάντηση στον Χρήστο Κώνστα δημοσιογράφο του Alter για την παρέμβασή μου στην εκπομπή “Αθέατος Κόσμος” στις 25/10/2011.

"Αγαπητέ κύριε Κώνστα.

Κατ' αρχήν οφείλω να σας συστηθώ καθώς δεν με γνωρίζετε από ότι φαίνεται.
Ονομάζομαι Γιάννης Κότσιρας, είμαι τραγουδιστής, Έλληνας πολίτης και δεν φέρω καμία κομματική ταυτότητα. Γεννήθηκα το 1969 και εργάζομαι από τα 14 μου χρόνια άλλοτε ως σερβιτόρος, άλλοτε ως πωλητής, άλλοτε ως ηλεκτρολόγος και εργάτης σε εργοστάσιο και τα τελευταία 21 χρόνια ως τραγουδιστής. Το τελευταίο και ιδιαίτερα τα 21 χρόνια, δεν τα αγοράζεις, ούτε με ομόλογα, ούτε με δάνεια. Απλά τα κερδίζεις, με σκληρή δουλειά και με καθημερινή ψηφοφορία από τον κόσμο.
Πραγματικά απορώ πως συνδυάζετε την συμμετοχή μου στις μαζικότερες, μεταπολιτευτικά, διαδηλώσεις, με την υποστήριξή μου στην Ελλάδα των λαμογιών και των φοροφυγάδων.
Απορώ πως κατ' επέκταση συνδυάζετε τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων ανέργων, συνταξιούχων, εργαζομένων με αυτούς.
Εντελώς πληροφοριακά δεν έζησα ποτέ από κοντά αυτή την Ελλάδα των λαμογιών, διότι λόγω ήθους και χαρακτήρα φρόντιζα πάντα να αποφεύγω τις “κακές” παρέες ακόμη και με επαγγελματικό κόστος και ακόμη όταν ήταν πολύ εύκολο και δελεαστικό να μετέχω σε αυτές. Ίσως να έπρεπε να απευθυνθείτε σε κάποιους άλλους που την ξέρουν καλύτερα και που λόγω της ιδιότητάς σας ως δημοσιογράφος σε οικονομικά θέματα, προφανώς θα τους γνωρίζετε καλύτερα.
Όμως αγαπητέ κύριε Κώνστα, ξεχνάτε θαρρώ, πως συνεχίζουμε να ζούμε στην Ελλάδα των λαμογιών και των φοροφυγάδων και όπως επίσης ξεχνάτε πως υπήρξε και η Ελλάδα χωρίς τα λαμόγια αλλά και ευελπιστούμε και στην Ελλάδα του μέλλοντος. Το εάν εσείς κρίνετε πως η Ελλάδα του μέλλοντος θα υπάρξει διατηρώντας τα ήδη υπάρχοντα λαμόγια και μόνο μέσα από τα λαμόγια της Ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και της σημερινής διακυβέρνησης, αυτό είναι μια δική σας άποψη καθόλα σεβαστή. Εγώ πάλι επιθυμώ να οραματίζομαι την χώρα μου μακριά από υποθηκευμένες χώρες, λαμόγια, φοροφυγάδες, εθνικούς τοκογλύφους και οικονομικούς εγκληματίες.
Κανένας δεν μου απάντησε στην εκπομπή γιατί ενώ οι “τρελοί” οικονομολόγοι που υποστηρίζουν την έξοδο από το Ευρώ, έχουν πέσει μέσα σε όλες τους τις προβλέψεις, εσείς επιμένετε να θέλετε να πιστεύουμε σε μία Κυβέρνηση και μία τρόικα, που έχει πέσει εντελώς έξω σε ότι κι αν έχει πει και μας έχει πήξει στο ψέμα και την παραπληροφόρηση.
Κανένας δεν μου απάντησε γιατί η Κυβέρνηση κάνει ακριβώς αυτά που καταδίκαζε στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. (ΔΝΤ,κουρέματα, δάνεια και πολλά πολλά άλλα)
Κανείς δεν μου απάντησε γιατί με αποφάσεις τους εξαθλιώνουν τις σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες της χώρας όπως η αγροτική παραγωγή, η βαριά βιομηχανία, ο τουρισμός, το περιβάλλον και πολλά άλλα.
Κανείς δεν μου απάντησε για το θέμα της υποθήκευσης της Εθνικής Κυριαρχίας και του Εθνικού πλούτου της Ελλάδας, για δάνειο που αφορούσε σε τόκους και όχι στις πραγματικές ανάγκες της χώρας μου.
Κανείς δεν μου απάντησε τέλος για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του χρυσού και γιατί η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα να μην τα εκμεταλλευτεί το Ελληνικό κράτος και γυρνάει το κεφάλι της αμέριμνα σε κάθε αναφορά προς αυτά και πολλές φορές αρνούμενη την ύπαρξή τέτοιων φυσικών πόρων.
Εάν όλα αυτά που ρώτησα, σας υποδηλώνουν την διάθεσή μου για συνέχιση και όχι όπως λέτε εσείς για επιστροφή, στο κράτος των λαμογιών τότε με συγχωρείτε αλλά ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους.
"

.............................

">

............................

">

..........................

">



.....................



">

Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ - Μίκης Θεοδωράκης

Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης
Συνθέτης: Μίκης Θεοδωράκης

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη εσύ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου

Αετόμορφα τα έχει τα ψηλά βουνά
στα ηφαίστεια κλήματα σειρά
και τα σπίτια πιο λευκά
στου γλαυκού το γειτόνεμα

Τα πικρά μου χέρια με τον Κεραυνό
τα γυρίζω πίσω απ' τον καιρό
τους παλιούς μου φίλους καλώ
με φοβέρες και μ' αίματα

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη εσύ δοξαστική
μη παρακαλώ σας μη
λησμονάτε τη χώρα μου
">

 του Βασίλη Ρόγγα

Για την ΕΡΤ θα είμαστε εκεί. Όπως όλα αυτά τα τρία χρόνια ήμασταν εκεί για τα σχολεία, για τα νοσοκομεία, για τα πανεπιστήμια, για τους εργαζόμενους στο μετρό, για τους αγρότες, τους λιμενεργάτες, για τους δασκάλους μας.

Εσείς ορίζεται ως εχθρό σας την κοινωνία. Εμείς ορίζουμε την κοινωνία ως τη μόνη που μπορεί να μας βγάλει από  τα σκατά που μας φέρατε.

«Χαράτσι» είπε ο Κεδίκογλου το αντίτιμο των 4 ευρώ το μήνα που δίνουμε για την ερτ ; Σοβαρά συνεργάτη της Ρούλας Κορομηλά;

Για το άλλο το χαράτσι που είναι παράνομο και προσβάλει τηνατομική ιδιοκτησία θα μας πεις; Μισακό με την τρόικα κατάντησες το σπίτι μας.

Εσείς ορίζετε ως ελεύθερη αγορά την αγορά που τα δίνει όλα στο Μπόμπολα, στον Αλαφούζο, στο Σάλλα, στο Μελισσανίδη, στο Λάτση, δηλαδή στους πιο κρατικοδίαιτους καπιταλιστές από καταβολής καπιταλισμού.

Εσείς ορίζετε πως χρέος της κοινωνίας είναι να υποταχθεί με χωρίς μισθούς ή με μισθούς πείνας.

Τίποτα δε σας χρωστάμε. Τίμιοι δουλευταράδες είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των ελλήνων. Που μέχρι προχθές έρχονταν η εφορία σπίτι και τρέμαμε μη δεν τα δώσουμε κατευθείαν την επόμενη μέρα.

Κα μας λέτε κλέφτες εμάς; Να ρθείτε στο Περιστέρι να μας ρωτήσετε,στην Πετρούπολη αν αντέχουν οι μανάδες μας, αν αντέχουμε 6 μήνες απλήρωτοι.

Το σύμπαν θα σηκώσουμε τούμπα.

Κάνατε λάθος! Κάνατε λάθος από αλαζονία, από φόβο, από την τεράστια αλητεία σας και θα το πληρώσετε ακριβά!

Τι θαρρείτε δηλαδή πως θα σας αφήναμε επειδή απογοητευτήκαμε για λίγο καιρό; Να αλωνίζετε και να γαμάτε τις ζωές μας ακόμα περισσότερο;

Πόσους θα απολύσετε; Τι ακόμα μπορείτε να φορολογήσετε; Πόσα αγαθά κοινά, δημόσια, κοινωνικά, συλλογικά θα μπορούσατε να ξεπουλήσετε χωρίς να περιμένετε αντίδραση;

Κοκορευόσασταν μέχρι χθες πως ο ελληνικός λαός δεν αντιδρά και έχει καταλάβει ότι πρέπει να κάνει θυσίες.

Θα κάνει θυσίες. Θα θυσιάσει εσάς που είσαστε σάπιοι μέχρι το μεδούλι. Θα σας τσακίσει σήμερα και αύριο και μεθαύριο.

Μέχρι να φύγετε.

Ρε μαλάκες ξέρετε τι κάνατε; Προσβάλλατε -απρόβλεπτα πόσο πολύ και από εμάς- το περί δικαίου αίσθημα μας. Δε μας νοιάζει πια οτιδήποτε άλλο.

Ούτε ο μισθός, ούτε τα πανεπιστήμια που τα σκίζετε, ούτε τα χαράτσια σας.

Αυτή η απίθανη κυνικότητα σας μας κινητοποιεί, μας εξοργίζει, μας εξεγείρει.

Σήμερα, αύριο, μεθαύριο στους δρόμους θα είμαστε μέχρι να φύγετε. Και θα φύγετε με τόσο πάταγο που θα κάνουμε.



Ευχαριστούμε που μας κάνατε να λυσσάξουμε, πάνω που είχαμε αρχίζει να κουρνιάζουμε.

Στις καταγραφές των εξεγέρσεων μας θα σας μνημονεύουμε.
πηγη:

https://www.facebook.com/VasilisRongas

7 σχόλια:

  1. ''Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Να κλείσετε την ΕΡΤ.
    Να παραδώσετε 2900 εργαζόμενους στην κρεματόρια της Τρόικας.
    Να κόψετε το δικαίωμα των Ελλήνων στην έγκυρη ενημέρωση, την ποιοτική ψυχαγωγία και την επιμόρφωση. Να κόψετε το νήμα που συνδέει τους Έλληνες με το παρελθόν τους και τις τάσεις της εποχής τους. Να παραδώσετε τους ακροατές και τους τηλεθεατές στην τουρκική γλώσσα και προπαγάνδα, στα πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα, σκυλάδικα και κάθε μορφής –άδικα. Να τους κόψετε το ψωμί, την ιστορία και το όνειρο, το λόγο, το έργο και το νόημα.

    Να κλείσετε την ΕΡΤ.
    Αφού την απαξίωσαν όλοι οι πολύχρωμοι παπαγάλοι του συστήματος.
    Αφού την παρέδωσαν βορά στα μικροπολιτικά παιχνίδια των κομμάτων.
    Αφού τη συκοφάντησαν οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι της εξουσίας.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, να κλείσετε την ΕΡΤ.
    Και να πάρετε την ευθύνη. Γιατί εσείς έχετε την ευθύνη.
    Ούτε ο καημένος ο Βενιζέλος που κατοικεί στο χρόνο που του παραχωρεί το MegaChannel και νομίζει ότι έχει κόμμα και ελπίζει. Ούτε ο καημένος ο Κουβέλης που προσπαθεί να πάρει ό,τι μπορεί από τη συμμετοχή του στην εξουσία. Ο ταλαίπωρος ο Κουβέλης που έχει για αρχάγγελο τη Ρεπούση που μας βλέπει σαν μπαμπουίνους και παρακολουθεί τη συμπεριφορά μας, χωρίς να γνωρίζει η δυστυχισμένη ότι εμείς παρακολουθούμε τη συμπεριφορά της και λέμε στα παιδιά μας τι να αποφύγουν.
    Δεν έχουν αυτοί την ευθύνη κύριε.
    Την έχετε εσείς.

    Κλείστε την ΕΡΤ.
    Σας βλέπουν ο Σπυρομήλιος, ο Μυριβήλης, ο Χατζιδάκις, ο Χορν. Όλοι εκείνοι οι λαμπεροί Έλληνες που προφανώς εσείς ξέρετε καλύτερα από μένα τον ελάχιστο.

    Κλείστε την ΕΡΤ.
    Αλλά ποτέ μην ξαναχρησιμοποιήσετε στις δημόσιες εμφανίσεις σας τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη – πρώην Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μολονότι επικαλείστε τη γνωριμία σας μαζί του και βάζετε σε περίοπτη θέση τη φωτογραφία σας μαζί του, δεν τον γνωρίζατε.

    Να κλείσετε την ΕΡΤ.
    Και να αποποιηθείτε της πνευματικής κληρονομιάς μιας μεγάλης και λαμπερής γυναίκας που με μεγάλωσε, της Πηνελόπης Δέλτα.

    Να κλείσετε την ΕΡΤ, κύριε.
    Να έχετε το προνόμιο ότι είστε ο Έλλην Πρωθυπουργός που έκοψε τη μνήμη των Ελλήνων και την προοπτική τους στο μέλλον. Να έχετε την τιμή ότι παραδώσατε τους θεατές και τους ακροατές στη λήθη και στις επιλογές των εμπόρων.

    Να ανατινάξετε την ΕΡΤ, κύριε.
    Ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τον πρώτο πομπό της Ραδιοφωνίας στα Λιόσια να το κάνετε εσείς.

    Να κλείσετε την ΕΡΤ.
    Σας θυμάμαι που τοποθετούσατε ένα μαρμάρινο κεφάλι στο Μουσείο της Ακροπόλεως κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Και σας απαθανάτιζαν οι κάμερες. Την ώρα που θα κόβετε το κεφάλι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης να φωνάξετε και πάλι τις κάμερες. Να μείνει στην ιστορία ο αποκεφαλισμός της πρόσφατης ιστορίας του τόπου και της μόνης πηγής πολιτισμού στα ΜΜΕ.

    Να κλείσετε την ΕΡΤ, κύριε.
    Γιατί δεν υπάρχει κανείς να σας φέρει αντίρρηση. Σήμερα έπρεπε όλοι οι λογοτέχνες, οι συνθέτες, οι ζωγράφοι, οι μουσικοί, όλοι οι καλλιτέχνες, να είναι στην ΕΡΤ. Και να φωνάζουν. Να κλειστούν μέσα και να την κάνουν «Κούγκι». Για να αντισταθούν και να πάει η ζωή μπροστά.

    Κλείστε την, κύριε. Κανείς δεν θα αντιδράσει. Θα διοχετεύσετε και την είδηση ότι ο καταναλωτής γλιτώνει 50 ευρώ το χρόνο και όλοι θα είναι ευτυχισμένοι. Την καταστροφή κανείς δεν θα την ιστορήσει.

    Κύριε, Η ΕΡΤ δεν σας ανήκει. Όσους διορισμούς και να κάνετε εσείς και οι συνεταίροι σας. Ανήκει στον ελληνικό λαό. Είναι περιουσία του. Και την λεηλατείτε. Ο ίσκιος όλων σας είναι πολύ μικρότερος από το έγκλημα που κάνετε. Ακρωτηριάζετε την Ελλάδα.

    Αντώνης Ανδρικάκης- πρώην Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Ε.Ρ.Α)»

    ----

    Η επιστολή του Αντώνη Ανδρικάκη, πρώην γενικού διευθυντή της ΕΡΑ, προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, βρίθει συναισθημάτων, πικρίας και μομφών από την αρχή μέχρι το τέλος.

    (από http://www.theinsider.gr )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ''Ναι, αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που κλειδώνεις ένα λουκέτο και ανοίγεις ένα κουτί.
    Το κουτί της Πανδώρας.

    Το διαρρήξαμε όλοι μαζί και ξαμολήσαμε επιτέλους το λύκο που κρύβαμε μέσα μας.
    Ένας φίλος που εκτιμώ, γιατί είναι σκεπτικιστής, φιλοπερίεργος και βγάζει σπυράκια με τις “αυθεντίες” γράφει στο facebook:

    “Πω, πω, πόσο λυπάμαι που δεν θα δουλεύω για να πληρώνω άλλη μία προσωπική υπόθεση των άλλων, όπως το να βλέπουν τηλεόραση”.

    Άνθρωποι που δηλώνουν υπέρμαχοι της κοινής λογικής αυτοθυσιάζονται σε έναν αγώνα που δεν είναι δικός τους.
    Ξαφνικά, όλα τα κακά της ελληνικής κοινωνίας έγιναν μια μαύρη πέτρα με το όνομα ΕΡΤ.
    Τα συμπιέσαμε σε μια σεμνή, ανιμιστική τελετή και τα πετάξαμε στη θάλασσα. Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...

    Η ΕΡΤ είχε πολλές αμαρτίες να πληρώσει.
    Όλοι έχουμε μια γενική εικόνα για το Δημόσιο, τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις και το φαύλο κράτος, αλλά ο καθένας από μας γνωρίζει καλύτερα, μόνον “τα του οίκου του”.
    Ο δικός μου οίκος ήταν η ΕΡΤ. Για δεκαπέντε χρόνια, από το 1998 μέχρι απόψε.

    Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα ανεπάγγελτους να μπαινοβγαίνουν και να στρογγυλοκάθονται σε καρέκλες με ταμπελάκια που έγραφαν “ειδικός σύμβουλος προέδρου”, “σύμβουλος επικοινωνίας”, “προσωπικό ειδικών θέσεων”.
    Να παίρνουν τα τριπλάσια από μένα και να εμφανίζονται κάθε πρώτη και δεκαπέντε στην ουρά του λογιστηρίου, για τις πληρωμές.
    Κάποτε οι πληρωμές έγιναν ηλεκτρονικές και ανάσαναν τα πάρκινγκ του ραδιομεγάρου που βαρυγκομούσαν δυο φορές το μήνα.

    Το πιο σύντομο ανέκδοτο της εταιρείας ήταν μία λέξη: “Γενικός”.
    Απίθανοι τύποι, γενικώς άσχετοι με οτιδήποτε έχει να κάνει με την τηλεόραση (εκτός ίσως από το τηλεκοντρόλ - τον καλύτερο φίλο του τεμπέλη) αναλάμβαναν βαριά καθήκοντα σε βραχύβιες αποστολές που κρατούσαν, το πολύ, ένα - δυο χρόνια.
    Μετά, τσέπωναν την αποζημίωσή τους (γιατί είχαν φροντίσει να υπογράψουν πολυετή συμβόλαια με ρήτρες) και τους αντικαθιστούσε ο νέος “Γενικός”.
    Ο νέος “Πρόεδρος”. Ο νέος “Προϊστάμενος”.

    Την ίδια στιγμή, υπάλληλοι με προσόντα και φιλότιμο παραγκωνίζονταν σε σημείο που, μοιραία, έχαναν κάθε διάθεση δημιουργίας.
    Και η τηλεόραση χρειάζεται δημιουργική ένταση.
    Ακόμα κι αν είσαι αυτός που κουβαλάει τις μπαλαντέζες.

    Το ξεστόμισα κι εγώ πολλές φορές: “Αυτό το μπουρδέλο πρέπει να κλείσει”.
    Το όνειρό μου για δημιουργία ξεθύμανε γρήγορα, όταν, ύστερα από ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ που έπαιζε κάθε χρόνο σε επανάληψη, από το ’99 μέχρι φέτος, ανταμείφθηκα με σιωπηρές απορρίψεις σε όλες τις επόμενες προτάσεις.
    Οι “συνάδελφοί μου” δεν είχαν ούτε την τσίπα να μου στείλουν μια αρνητική απάντηση - όπως επιβάλλει ο νόμος και το πρωτόκολλο...

    Όμως, ο θυμός μου για την αναξιοκρατία της ΕΡΤ δεν φτάνει για να συσκοτίσει την κρίση μου.
    Είμαι περήφανος γι’ αυτό και θα μου το επιτρέψετε.
    Όπως θα μου επιτρέψετε και την επόμενη φράση: εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου, δώσαμε καθημερινές, χαμένες μάχες για να γίνει η ΕΡΤ αυτό που θα έπρεπε να είναι από την αρχή: ένα ποιοτικό μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

    Και η αλήθεια είναι ότι, όσο κι αν προσπαθεί να το απαξιώσει ο Bravissimos Κεδίκογλου, σε ένα βαθμό ήταν.

    -Η ΕΡΤ ήταν αυτή που στήριξε τους μικρομηκάδες για να κάνουν ταινίες και ανέδειξε κάποιους από αυτούς σε σημαντικούς δημιουργούς.
    -Η ΕΡΤ ήταν αυτή που έπαιζε τον “Εξάντα”.
    -Η ΕΡΤ ήταν αυτή που λειτούργησε ένα ραδιόφωνο χωρίς playlist υποβολιμαίο από τις εταιρείες που έσπρωχναν τον τελευταίο σκυλά στις “ιδιωτικές συχνότητες”.
    -Η ΕΡΤ ήταν αυτή που έβλεπαν οι Ελληνες ομογενείς στα πέρατα της γης και “ζούσαν λίγη από Ελλάδα”.
    -Η ΕΡΤ ήταν αυτή που στήριξε τη συμφωνική μουσική, που διατηρούσε τα μουσικά σύνολα, που έδινε συναυλίες και βήμα σε νέους καλλιτέχνες.


    (συνέχεια στο επόμενο σχόλιο .. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. “Από κεκτημένη ταχύτητα” θα μου πείτε. Συμφωνώ.
    Αν ήταν στο χέρι του κάθε Κεδίκογλου, θα τη φορτώναμε με “Σουλεϊμάν” για να φέρνει λεφτά.
    Το παρελθόν του, ως κριτής στο “Bravissimo” με τη Ρούλα Κορομηλά, μιλάει από μόνο του.
    Σήμερα όμως έχει άλλη αποστολή: να απαλλάξει τον δύσμοιρο φορολογούμενο από το δυσβάσταχτο χαράτσι των 4 ευρώ το μήνα! Να γίνει κερδοφόρα.
    Όπως πρέπει να γίνουν κερδοφόρες οι δημόσιες συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια. Ή αλλιώς, λουκέτο σε όλα!

    Παρόλα αυτά, είμαι πραγματιστής.
    Καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση, όταν ακόμα και οι παραδοσιακοί της ιδιώτες - σύμμαχοι “την κάνουν γυριστή” αλλοιθωρίζοντας προς τις μη παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, χρειάζεται να βγάλει από το παιχνίδι μια ΕΡΤ ημιεπαναστατημένη και να την αντικαταστήσει με μια ΥΕΝΕΔ που θα στελεχώσει με τρομοκρατημένους υπαλλήλους των 400 ευρώ “κι αν σ’ αρέσει, μεγάλε, αλλιώς όξω απ’ την παράγκα”.
    Η μακιαβελλική λογική του σκοπού που αγιάζει τα μέσα, αυτό επιτάσσει.

    Εκείνο που με ξεπερνάει είναι η χολή των συνανθρώπων μας.
    Και η απύθμενη βλακεία που την υποστηρίζει.
    Ξαφνικά, όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έγιναν “κηφήνες”, “κομματόσκυλα” και άχρηστοι”.

    “Η δουλειές των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι όσο χρήσημες ειναι μια πεντικιουριστ σε ενα υποβρύχιο...” ποστάρει κάποιος στο Twitter, επιχαίροντας για την εξυπνάδα του (η ορθογραφία κρατημένη ως έχει, για να πάρετε μια ιδέα της ποιότητας του επιχειρήματος).

    Κάποιος άλλος καγχάζει για τη δίκαιη τιμωρία μας: “Κλάψτε τώρα μαζί με το ενάμισι εκατομμύριο άνεργους ιδιωτικούς υπαλλήλους”.
    Η λογική του “να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα” στο απόλυτο ζενίθ της.
    Και του “διαίρει και βασίλευε”.
    Από αυτή την άποψη, η νέα τάξη πραγμάτων τα κατάφερε μια χαρά.

    Τα σκυλιά, όταν ερεθίζονται από κάποιον που περνάει έξω από το φράχτη, εξαγριώνονται τόσο πολύ που, καθώς δεν μπορούν να τον δαγκώσουν, χιμάνε το ένα ενάντια στο άλλο.
    Σκυλιά μας έκαναν, εξαγριωμένα και δαρμένα.

    Και στο φόντο, ο Κεδίκογλου να υποδαυλίζει το αδελφικό μίσος: “Η ΕΡΤ κλείνει γιατί είναι διεφθαρμένη, γιατί κοστίζει πολλά, γιατί λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες”.
    Όλο το έργο των διορισμένων στελεχών της διοίκησης, αυτών που μας φόρεσαν καπέλο οι κυβερνήσεις, είναι τώρα δικό μας έγκλημα.
    Εκεί που μας χρωστούσανε, μας παίρνουν και το βόδι...


    (συνέχεια στο επόμενο σχόλιο .. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  4. Ήθελα αύριο - μεθαύριο να γράψω για μια από τις πολλές πλάνες του καπιταλισμού, αλλά με πρόλαβαν τα γεγονότα.
    Ήθελα να γράψω ότι κάποια πράγματα, όταν έχουν δημόσιο χαρακτήρα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι κερδοφόρα.

    Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν πρέπει να είναι κερδοφόρες.
    Τα νοσοκομεία δεν πρέπει να είναι κερδοφόρα.
    Όλα τα οχήματα πολιτισμού δεν πρέπει να είναι κερδοφόρα.

    Διαφορετικά, γιατί πληρώνουμε φόρους;
    Για να πηγαίνουν τα καράβια, καταχείμωνο στην άγονη γραμμή με επιβάτες τρεις γιαγιάδες, για να περιθάλπονται αυτοί που δεν έχουν ασφάλιση, για να προσφέρεται φωνή και βήμα σε όσα δεν θα γίνουν ποτέ σουξέ και best seller.

    Και η ΕΡΤ έπρεπε να είναι μια τέτοια περίπτωση.
    Ένα μέσο που θα πολεμάει στα ίσα τους βόθρους της υποκουλτούρας χωρίς να πάσχει από το σύνδρομο του επιχειρηματία.
    Γι’ αυτό πληρώναμε το χαράτσι (έτσι το ονόμασε ο κ. Κεδίκογλου για να κάνει τις απαραίτητες, πονηρές συσχετίσεις με τη φοροεπιδρομή που μας γονατίζει) των τεσσάρων ολόκληρων ευρώ το μήνα.
    Ένας καφές, για μια άλλη λογική στα media...

    Αν θέλατε εξυγίανση, ας μας ρωτούσατε.
    Το ζητήσαμε, το καταθέσαμε επίσημα και το πρωτοκολλήσαμε επανειλημμένως:

    -Να μη φεύγουν οι παραγωγές έξω από την ΕΡΤ.
    -Να ελεγχθούν όλες οι δαπάνες, από ανεξάρτητες δικαστικές αρχές.
    -Και να πάνε, κατ’ αρχήν, στο διάολο οι 27 “ειδικοί σύμβουλοι” που κοστίζουν στην εταιρεία όσο όλοι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι μαζί.

    Αντ’ αυτού, θα πάει στο διάολο η ΕΡΤ.
    Και μαζί της, η τελευταία ελπίδα για μια ραδιοτηλεόραση που δεν θα είναι υποχείριο του μάρκετινγκ και της προπαγάνδας του κεφαλαίου.
    Ναι, του κεφαλαίου.
    Δεν δικαιούνται να το λένε με το όνομά του μόνον οι Κομμουνιστές...

    Το τελευταίο μου post στο facebook έλεγε αυτό:
    "Κανάλια με 6% θεαματικότητα, γιατί πρέπει να υφίστανται;" λέει ο δικαιωμένος από το λουκέτο στην ΕΡΤ.
    Οι ποιητικές συλλογές πουλάνε πεντακόσια αντίτυπα. Ακόμα κι εκείνες που μεθαύριο θα πάρουν το Νόμπελ.
    To "50 αποχρώσεις του γκρι" πούλησε εβδομήντα εκατομμύρια.
    Να βάλουμε λουκέτο και στην ποίηση. Φύρα είναι. Όλοι μαζί, μπροστά, για μια softporn κοινωνία.

    Και πολύ μας είναι.
    Τίτλοι τέλους.''

    Μία εκ βαθέων εξομολόγηση του Γ. Φραντζεσκάκη, ενός υπαλλήλου με 15ετή υπηρεσία στην ΕΡΤ.

    από το www.eyedoll.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή